Comuna Căzăneşti    
Locatie:
La 30 de km de Drobeta Turnu Severin si 18 km de Motru, Căzăneştiul ocupa o suprafata destul de mare in estul judetului Mehedinti. Majoritatea satelor sunt situate pe coamele dealurilor, mai putin asezarile din zona drumului asfaltat ce face legatura cu comuna Corcova. Dealuri impadurite si vai delimitate de parauri  care alimenteaza raul Coşuştea sunt principalele forme ce caracterizeaza localitatea. Pentru a ajunge in unele sate este nevoie de parcurgerea unor drumuri de tara (uneori pot fi dificile) pe distante de 1-2 km.
Social:
 De putini ani, comuna a schimbat vechea centrala telefonica manuala cu o centrala digitala, usurand extinderea posturilor telefonice. Telefonia mobila este declarata nefunctionala sau foarte slaba de catre principalii provideri GSM din Romania. Pe harta cu acoperirea GSM se poate observa delimitarea comunei.

Ocupatia de baza a populatiei este agricultura efectuata prin culturi in gradina casei sau pe terenuri detinute sau inchiriate sau cresterea animalelor. Foarte putini locuitori au ocupatii administrative sau pedagogice. Inainte de 1989, un segment mare al populatiei lucra in exploatari miniere din zonele Motru sau Husnicioara si in cadrul fermelor agricole de stat (CAP sau IAS), care au disparut prin inchidere si impropietarire.

Interese si activitati locale:
Viata localnicilor decurge monoton, prin munca, avand ca momente de varf principalele sarbatori ortodoxe: Pastele si Craciunul. Fiecare sat are hramul unui sfant care este sarbatorit prin "nedeie". Astfel, locuitorii unui sat sarbatoresc prin slujba religioasa, mese pe care se gasesc mancaruri traditionale (se sacrifica: porci, miei, vitei, pasari) si bauturi ca vinul, tuica etc. Specificul este imbogatit de prezenta intregita a familiilor ai caror membrii vin din toate colturile tarii sau din afara. Vechea hora cu acompaniament folcloric se desfasoara in locuri deschise sau in camine culturale (acolo unde este posibil).

Nedei: Gārbovăţul de Sus (prima duminica din septembrie), Ilovu si Suharu (8 Nov. Sf.Arh. Gavril si Gavril), Căzăneşti, Poiana, Govodarva (8 Sept. Sf. Maria Mica), Jigniţa si Valea Coşuştii (21 Mai, Sf. C-tin si Elena), Severineşti (29 Iunie - Sf.Ap. Petru si Pavel), Ercea (6 August, Taierea Capului). 15 august (Sf Maria) este sarbatorita in sate ale comuneleor vecine: Cocorova, Gārbovăţul de Jos si Husnicioara

De asemnea, fiecare familie, de la intemeiere, poarta hramul unui sfant sarbatorit prin "praznic" la data calendaristica in prezenta rudelor, vecinilor si prietenilor asemenea nedeilor.

Institutii:
Scolile cu nivel gimnazial sunt in Căzăneşti si Severineşti, celelalte sate avand scoli primare, uneori doua sate vecine au aceeasi scoala. Primaria comunala si dispensarul uman se gasesc in satul Valea Coşuştii, iar politia in satul Jigniţa, pe soseaua principala a comunei. Cu mici exceptii, fiecare sat are propria biserica de cult ortodox.

 

Home